Iasi

Iasi

Things to do - general

Iasi este cel mai important centru politic, economic si cultural din zona Moldovei, dar si unul din cele mai vechi orase din Romania. Localizat in partea de Nord-Vest a tarii, pe sapte coline, Iasi a fost timp de multe secole un punct de tranzitie pentru rutele comerciale din Polonia, Ungaria, Rusia si Constantinopol.

Avand radacini adanci in istorie, Iasi a fost centrul cultural al Moldovei incepand cu anul 1408. Orasul se mandreste cu publicarea primului ziar si infiintarea primei universitari romanesti. Astazi, Iasi-ul are cinci univresitati. Orasul este, de asemenea, printre putinele orase ortodoxe din lume cu peste 100 de biserici.

Tara Romania
Languages spokenromana, engleza, franceza
Currency usedLeu
Area (km2)95,3

Sports & nature

In anul 2012, Iasi-ul a fost nominalizat la Orasul European al Sportului. Echipele sportive de top activeaza in urmatoarele domenii: baschet, fotbal, handball, rugby si volley.

Orasul este situat pe malul Raului Bahlui si este inconjurat de dealuri si paduri, unde sunt situate manastiri si parcuri. Parcurile cele mai renumite din Iasi sunt Parcul Copou (din 1834, faimos pentru Teiul Poetului National Mihai Eminescu), Gradina Botanica (din 1856, cu o surafata de 100ha, este cea mai veche si cea mai mare gradina botanica din Romania) si Parcul Ciric.Sports and nature image

Nightlife info

Iasi-ul cuprinde o varietate de restaurante, pub-uri si cluburi. Cu toate ca este un oras cultural, ofera distractie pe alese studentilor si strainilor. Preturile au tendinta, in general, sa fie reduse.Nightlife image

Culture and history info

Unul din cele mai importante centre culturale, Iasi-ul abunda in teatre, muzee si monumente. Teatrul National “Vasile Alecsandri” este cel mai vechi Teatru National din Romania. Cladirea a fost construita in stil vienez conform planurilor lui Hermann si Ferdinand Helmer intre anii 1894-1896 si incepand cu anul 1956 gazduieste si Opera Nationala Iasi.

In Iasi se afla de asemenea Filarmonica de Stat Iasi, Teatrul “Luceafarul” pentru copii si tineret, Ateneul Tatarasi, Muzeul de Arta (cu cea mai mare colectie de arta din Romania, cu peste 8.000 de tablouri, din care 1.000 fac parte din patrimoniul National si Mondial), Muzeul de Istorie a Moldovei (cu o colectie de peste 35.000 de obiecte din diverse domenii: arheologic, numismatica, arta decorativa, carti antice, documente), Muzeul Etnografic al Moldovei (contine peste 11.000 de obiecte de pe parcursul evolutiei tarii in timp), Muzeul Stiintei si Tehnicii.

Palatul Culturii, una din cele mai mari cladiri din tara, gazduieste patru muzee. Cladirea Palatului a fost costruita in anii 1906-1925 pe ruinele Curtii Roiale ale Moldovei in stil flamboiant neogotic. Este alcatuita din 298 camere insumand o suprafata de 36 000 m².

Investigatiile arheologice atesta prezenta comunitatilor umane inca din era preistorica. Numele orasului a aparut prima data scris intr-un document ce dateaza din 1408. Cu toate acestea, exista cladiri construite inainte de anul 1408, cum ar fi Biserica Armeneasca care a fost costruita in 1395.

In 1640 Vasile Lupu a pus bazele primei scoli in care limba materna romana a inlocuit’o pe cea greceasca. Prima carte romanesca a fost tiparita in 1643 in Iasi.

Orasul a fost incendiat de catre tatari in 1538 si de catre trupele rusesti in 1686. In anul 1734, Iasi-ul a fost devastata de o epidemie de ciuma.

Intre anii 1564 si 1859, capitala Moldovei a fost Iasi-ul. Pe parcursul Primului Razboi Mondial, orasul a fost Capitala unei Romanii care a suferit o pierdere numeroasa in ceea ce priveste populatia. In noiembrie 1918 Bucuresti-ul a devenit Capitala Romaniei in urma infrangerii Imperiului German si a Aliatilor.

In mai 1944, Iasi-ul devine zona de batalie intre armatele romano-germane si Armata Rosie Sovietica, insa cea din urma reuseste sa cucereasca teritoriul pana pe 20 august.

Orasul se dezvolta fulminant in perioada industrializarii, intre anii 1955-1975, cand zona urbana se extinde cu 69% si populatia se mareste cu 235%. Pana in anul 1989, Iasi-ul devine un oras puternic industrializat.Culture and history image

Bucium Motel & SPA

Bucium Motel & SPA

Soseaua Iasi - Vaslui, km 12, 707037 Iaşi, România, Iasi
Motelul Bucium este situat la 15 minute de mers cu mașina de centrul orașului Iași şi pune la dispoz More info
Pension Rosemont

Pension Rosemont

Str. Visan, nr.2D, 507184 Iaşi, România, Iasi
Situată într-o liniştită zonă rezidenţială din zona Bucium din Iaşi, Pensiunea Rosemont este la apro More info
Pensiunea Novis

Pensiunea Novis

Soseaua Bucium, Nr. 89, 700275 Iaşi, România, Iasi
Situată într-o zonă liniștită din Iași, la 6 km de centrul orașului, Pensiunea Novis oferă unități d More info
Unirea Hotel & SPA

Unirea Hotel & SPA

Piaţa Unirii Street No. 5, 700056 Iaşi, România, Iasi
Unirea Hotel & Spa se află în centrul oraşului Iaşi, în Piaţa Unirii şi oferă acces gratuit la i More info
Bicycle Hostel

Bicycle Hostel

Stradela Silvestru, No. 18, 700454 Iaşi, România, Iasi
Hostelul Bicycle este situat în Iaşi, la 700 de metri de gara principală şi de autogară şi la 7 minu More info